Menu

Symboly v automatech: druhy, jaké mají funkce a jak se liší

Automaty jak je známe, jsou tu s námi už od 20. století. Jednou z nejdůležitějších částí automatu jsou jeho specifické symboly. Určují například hodnotu výhry a zároveň jsou podstatné pro vzhled a zážitek ze hry. V tomto článku si povíme, jaké existují druhy symbolů, jaké mají funkce speciální symboly a nějaké zajímavosti.

Symboly na automatech

Od původních klasických symbolů jako jsou srdce a sedmičky, až po speciální symboly jako je Wild symbol. Zde si povíme vše, co bys měl vědět o symbolech, než si zahraješ automaty. A pokud již nejsi nováček, dozvíš se alespoň nějaké zajímavosti, které obohatí tvůj zážitek ze hry.

Co jsou symboly na automatech?

V podstatě jsou to grafické ikony zobrazující se na válcích automatu. Každý symbol má svou přidělenou hodnotu, která se však liší od každého automatu. Při vytvoření výherní kombinace (často tři a více za sebou) určují zda hráč vyhrál, či ne a kolik vyhrál.

Symboly jsou klíčovým prvkem všech automatů. Nejen, že určují výhry a prohry, ale také jsou důležité pro celkový vzhled a tématiku automatu. Bez unikátních symbolů by všechny automaty byly stejné.

Klasické symboly

Jsou tu s námi již od prvního automatu Liberty Bell a za tu dobu se hodně změnil jak jejich vzhled, tak význam. Některé původní symboly ale stále zůstávají a hráči se k nim rádi vrací už jen kvůli nostalgii. Pojďme se podívat na ty nejběžnější, se kterými se můžeš setkat.

Ovoce

Pravděpodobně nejčastější a nejvyhledávanější symboly na automatech. Na scénu přišly s tzv. ovocnými automaty a svoji oblíbenost si drží doteď. Patří však mezi symboly s nejnižší výplatní hodnotou. Záleží ale na konkrétním automatu. Najdeš mezi nimi např.:

  • Třešně, citrony, švestky, melouny, hrozny, banány, maliny, …

Sedmičky

Obecně je známo, že číslo 7 přináší štěstí a tak tomu je i v rámci automatů. Nejčastěji se můžeš setkat s červenou sedmičkou a rozhodně tě potěší jejich výherní kombinace. Sedmičky totiž často patří mezi symboly s nejvyšší výplatní hodnotou. Můžeš se také setkat s:

  • Modrou sedmičkou, zlatou sedmičkou, trojice sedmiček

Joker symboly

Pravděpodobně nejvyhledávanější symbol mezi hráči. Často ve hře slouží jako Wild symbol a nahrazuje tak ostatní symboly. Většinou má nejvyšší výplatní hodnotu. Setkat se můžeš s různými zobrazeními Jokera, většinou podle témata hry.

BAR symboly

Kde se vzaly? To nikdo pořádně neví. Víme ale, že také patří mezi oblíbené a často používané symboly, už jen díky jeho jednoduchosti. Většinou mívá střední výplatní hodnotu a můžeš se setkat s několika verzemi.

  • Single BAR, Double BAR, Triple BAR

Zvony

Jeden ze symbolů, který tady s námi je už od prvního automatu Liberty Bell, na kterém znamenal nejvyšší možnou výhru. Tento přímý odkaz si dodnes drží svou oblíbenost a vysokou výplatní hodnotu. Často se setkáš pouze s jednou verzí a to je zlatý zvon.

Srdce

Symbol, který je často používaný jako odkaz na karetní symboly. Můžeš ho najít v grafice tradičních automatů s modernějšími prvky. Jedná se o symbol s nižší výplatní hodnotou. Můžeš narazit jak na klasické červené srdce, tak i jiné barevné odstíny.

Písmena a čísla

U modernějších automatů se běžně používají jako označení symbolů s obvykle nejnižší výplatní hodnotou. Nejčastěji se setkáš s různě barevnými a vypadajícími písmeny J, Q, K, A (podle karet) navíc v kombinaci s čísly (nejčastěji 9 a 10).

Speciální symboly

Wild symbol

Snad nejpodstatnější a rozhodně mezi hráči jeden z nejoblíbenějších symbolů. Klasický Wild symbol funguje ve výherních automatech stejně jako žolík v kartách. Ve hře nahrazuje jiné symboly a pomáhá tak vytvořit více a lepší výherní kombinace. Jeho vzhled je velmi specifický tématu každé hry, ale funkci plní vždy stejnou. Krom klasického Wildu existuje mnoho rozšíření a různých funkcí pro tento symbol. My si je zde představíme a popíšeme.

Skládaný Wild

Neboli Stacked Wild se v automatech objevuje jako několik klasických Wild symbolů nad sebou. Často takto může pokrýt i celý jeden válec. Ve hře tak může mnohonásobně zvýšit šance na výhru pokrytím více výherních linií.

Animace skládaný wild

Rozšiřující se Wild

Neboli Expanding Wild který na první pohled vypadá jako standardní Wild symbol. Po zastavení válců se však aktivuje jeho speciální funkce a symbol se rozšíří po celém válci, na kterém je zobrazen. Pokrytím celého válce značně zvyšuje šance na vytvoření více výherních kombinací.

Animace expanding wild

Sticky Wild

Nebo také Přilepený Wild vypadá také jako běžný Wild symbol. Stejně také nahrazuje ostatní symboly a pomáhá vytvářet výherní kombinace. Jeho speciální funkce spočívá v tom, že po zobrazení zůstává na své pozici na válci po několik dalších zatočení. Počet kol, kdy je Sticky Wild aktivní závisí na konkrétní hře.

animace sticky wild

Posouvající se Wild

Neboli Moving Wild je velmi podobný symbolu Sticky Wild. Na válci se objeví jako běžný Wild a stejně jako Moving Wild zůstává na herním poli. Při dalším kole se však posouvá na jinou pozici mezi všemi válci. Může se pohybovat po dané trase nebo naprosto náhodně horizontálně či vertikálně. Možnosti výherních kombinací jsou tak větší a rozmanitější.

Multiplikátor Wild

Slouží jako běžný Wild symbol, ale navíc má násobící hodnotu. Pokud na herním poli vytvoří výherní kombinaci, výhra se znásobí jeho danou hodnotou. Často jsou násobící hodnoty 2x, 3x, 5x nebo i více. Při troše štěstí může pomoct udělat i z malých výher hodnotné výhry.

Scatter symbol

Jeden z nejoblíbenějších symbolů mezi hráči. Scatter symbol funguje jako spouštěč bonusových funkcí a her, free spinů nebo vyplácí jiné odměny. Na rozdíl od ostatních symbolů se pro aktivaci nemusí nacházet na výherní linii, ale může padnout kdekoliv na plátně. Často třeba, aby se na obrazovce objevily min. 3 symboly pro jejich aktivaci.

animace scatter wild

Multiplikátor výher

Symbol, který znásobuje všechny výhry, které padly v daném kole. Na rozdíl od Multiplikátoru Wild nenahrazuje ostatní symboly pro vytvoření kombinací. Pokud se na plátně objeví např. dva multiplikátory, pak se hodnota obou sčítá.

animace multiplier symbol

Mystery symbol

Symbol plný napětí a překvapení. Pokud se objeví na herním poli, odhalí se např. jako wild symbol, multiplikátor či symbol vysoké hodnoty. Záleží však na každé hře. Mystery symboly přispívají k rozmanitosti hry a proto jsou mezi hráči tak oblíbené.

animace mystery symbol

Tematické symboly

Aby se automaty odlišily od ostatních, často vytváří různorodou grafiku, která utváří jedinečné téma a hra je zajímavější a zábavnější. Tyto automaty poskytují hráči jedinečný zážitek ze hry s tématem, které jim je blízké nebo je zajímá. Často jsou rozdělené do kategorií právě podle tématu a každý si tak může vybrat, co ho baví.

Zde je příklad několika nejčastějších témat se kterými se můžeš setkat a jaké symboly u nich můžeš najít.

Téma Symbol Ikonka
Egypt Pyramida
Kříž
Hieroglyf
Kniha
Řecká mytologie Blesk
Pohár
Koruna
Harfa
Afrika/Savana Lev
Nosorožec
Žirafa
Slon
Podmořský svět Delfín
Ryba
Perla
Mořský koník
Exotické Palma
Papoušek
Drink
Kokos
Květinové Růže
Čtyřlístek
Lotus
Motýl
Cennosti Diamant
Podkova
Drahokam
Vesmírné Planeta
Mimozemšťan
Raketa

Samozřejmě ale existuje nespočet různých témat a zpracování jednoho tématu a stále se vytváří nová. Najdeš je v kategoriích téměř u všech casin.

FAQ – Nejčastější otázky a odpovědi

  • Co jsou symboly?

    Symboly jsou grafické ikony, které se zobrazují na jednotlivých válcích automatu. Symboly jsou klíčovým prvkem všech automatů. Nejen, že určují výhry a prohry, ale také jsou důležité pro celkový vzhled a tématiku automatu.

  • Co jsou speciální symboly?

    Mezi speciální symboly patří například Wild symboly, Scatter nebo Bonus symboly. Mají unikátní funkce, které mohou aktivovat bonusové hry, násobit výhry nebo nahrazovat jiné symboly k vytvoření výherních kombinací.

  • Co jsou tematické symboly?

    Tematické symboly jsou symboly, které odpovídají tématu automatu, aby se odlišil od ostatních. Např. automat s podmořským tématem bude obsahovat symboly jako je perla, ryby či delfíny.

    Díky těmto symbolům hra utváří jedinečné téma, je zajímavější a zábavnější.

Líbil se ti tento článek?
100%

Autoři obsahu

Související články

Přidej komentář

Odeslaním souhlasíš se zpracováním osobních údajů.
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.