Menu

První věci, které byste měli udělat, když vyhrajete v loterii

Kolik času jste už strávili nad myšlenkami, co byste udělali s penězi, kdybyste vyhráli třeba Eurojackpot? Přemýšlí takto všichni, ti, co sází a úsměvné je, že takto smýšlí i ti, kteří nesází. Už jste však přemýšleli nad tím, co uděláte, když vyhrajete? Jen si představte, že si zkontrolujete tiket Sportky a zjistíte, že jste milionáři.

Jak naložit s výhrou v loterii Střežte výherní tiket

Udělejte si hned několik kopií loterijního tiketu z obou stran, abyste jej mohli ukázat svému právníkovi či účetnímu, potom tiket uzamkněte buď do bankovního sejfu nebo do svého vlastního doma. Jakmile budete mít svůj tým poradců pohromadě, nechte je, aby si prostudovali pravidla loterie.

Chraňte si své soukromí

Trezor Možná to budete chtít vykřičet celému světu, uspořádat obrovský mejdan a dát každému svému lepšímu kamarádovi několik desítek tisíc na přilepšenou. Nebo vám výhra vezme rovnou dech, v lepším případě. Některé loterie však po výhercích chtějí, aby informace o jejich výhře byly zveřejněny – jak jejich jméno, tak musí například poskytovat rozhovory nebo se ukázat na tiskové konferenci. Pokud jsou podmínky loterie takové či podobné, měli byste si změnit své telefonní číslo a založit si P.O. BOX, abyste se vyhnuli záplavě žádostí, které zákonitě přijdou, ať už chcete nebo ne. Pokud to bude jen trochu možné, založte blind trust za asistence právníka zcela mimo pozornost veřejnosti.

Vychladněte

první výhra v loterii

Opravdu, je to nejlepší řešení v případě výhry. Jakmile vás motýlci vzrušení z výhry ve Sportce opustí, vezměte si čas na rozmyšlenou. Nedělejte ve sém životě žádné příliš drastické změny. Alespoň ne prvních šest měsíců, jak radí Forbes. Ostrov v Tichomoří, dům, drahá auta či šperky si můžete užívat i za půl roku. Navíc možná poberete více rozumu, když si budete užívat sladké plody výhry postupně. Však to sami znáte, když přijdete hladoví do cukrárny – snědli byste i cukrářku s naběračkou, když si však dáte větrník, zjistíte, že na toho indiánka už takovou chuť vlastně nemáte a raději byste si dali něco tak obyčejného, jako je voda, protože jste zjistili, že nemáte ani tak hlad jako spíš žízeň. Tak to prostě je, to je život, určitý rámec, jen se mění situace a lidi kolem nás.

 

Jednorázová částka nebo anuity?

U českých loterií na vás podobné rozhodnutí nečeká, ovšem pokud vyhrajete zahraniční loterii je možné, že si budete muset vybrat. Musíte se rozhodnout, zda si vezmete výhru najednou, což např. v USA bývá často 60 % z celkové hodnoty výhry anebo si výhru necháte vyplácet ročně po určitou dobu. Počkali byste raději? Záleží na výhře, ale je velmi pravděpodobné, že vaše výhra v loterii bude obrovská, soutěžíte-li například v americké loterii Powerball, která také nabízí možnost jednorázové částky nebo anuity (výherce si v Powerballu může zvolit vyplacení výhry ve 30 ročních splátkách). Chytrými investicemi si ale můžete přijít dokonce na vyšší částku, než je plná výhra, nicméně k tomu budete zřejmě potřebovat asistenci odborníka v oblasti investicí. Jestliže máte však strach sami ze sebe a že byste se o peníze mohli sami připravit, pravidelné vyplácení výhry pro vás bude ideální

 

 a do konce života s největší pravděpodobností nebudete muset nic dělat, pokud se vám ovšem nebude chtít.

Uložte si peníze do banky

Vyhrajete-li, nejednejte s pracovníkem na přepážce. Nechte si zavolat manažera banky. Stát ručí pouze za bankovní účty do určité hodnoty (výše garance v České republice je stanovena na 90 % výše vkladů, maximálně však na 25 tisíc eur), takže bude nutné založit si hned několik účtů a peníze z loterie na ně rozdělit.

 

Nastavte si rozpočet

Na co rozpočet, když máte teď všechno, po čem jste kdy toužili? Ne, vůbec to není hloupost. Možná jste nyní skutečně velmi bohatí, ale i to vás bude něco stát. Měli byste se sejít s odborníky a všechno s nimi zkonzultovat – kolik jste skutečně vyhráli po odečtení daní a všech nutných poplatků, jaké nové roční poplatky budete mít za záležitosti jako jsou daně z nemovitostí či placení vašeho poradního týmu. Popřemýšlejte o investicích, o odložení peněz na studium vašich dětí či na spokojené stáří.

 

Výhry ze sázek a her, které jsou provozovány zahraniční společností s licencí vydanou v České republice nebo v Evropském hospodářském prostoru (včetně Malty a Gibraltaru), jsou od daně z příjmu osvobozeny a neuvádějí se do daňového přiznání. Zdroj: Finance.cz

Tým odborníků

Finanční nebo investiční poradce

Už jsme jejich potřebu v tomto článku zmínili několikrát. Ptáte se ještě, po výše uvedených argumentech pro, na co zbytečně platit proradce? Poslyšte, peněz budete mít dostatek nejen pro sebe a své milované, ale i pro ty profesionály, kteří vám poradí, co a jak s výhrou. Vězte, že lidí, kteří vám rádi poradí zadarmo je mnoho, bohužel však mezi nimi jen těžko rozeznáte, kdo vám chce skutečně pomoci a kdo chce sám sobě pomoci.

Nestaňte se šťastnými nešťastníky

Vyhrát v loterii je jedna šťastná věc, ale vzápětí vás může jen smůla provázet, ostatně příběhů o těchto šťastných nešťastnících bylo, a vězte, že ještě bude, napsáno nespočet. Nechtějte, aby jeden z našich budoucích článků byl inspirován vaším příběhem. Nedávno, v souvislosti s tímto tématem, jsme zmiňovali zajímavou statistiku, a to že 44 % výherců loterie do 5 let o své peníze přijde.

Jestliže tento článek nyní čtete s výherními motýlky v břiše, z celého srdce vám gratulujeme a věříme, že jsme vám tímto článkem pomohli

Líbil se ti tento článek?

Autor obsahu

Související články

Přidej komentář

Odeslaním souhlasíš se zpracováním osobních údajů.